
Vajhalas rizottó
A basmati rizst mossuk át, akár többször is. Aztán pároljuk. A főzővízbe tegyünk adagonként fél teáskanál kurkumát, és egy csipet reszelt gyömbért. A vajhalat (lehet bármilyen más fehér húsú hal) kevés olivaolajon vagy kókuszzsíron pároljuk. Citromkarikával tálaljuk. 1 adagE: 715 KcalF: 26 gZs: 23 gSzh: 99 g

Mascarpone hab
A egy fél pohár natúr joghurtot összekeverünk 5 dkg mascarponéval. Ha reggelire esszük akkor egy pohárba törjünk el 1 db zabkekszet, tegyük rá a habot és végül áfonyával díszítsük. Ha tízóraira esszük akkor a kekszet hagyjuk el! Remekül kezdődik így a nap! 1 adag zabkeksszelE: 444 KcalF: 7,3 gZs: 30,1 gSzh: 32,8 g 1 adag

Bárányborda zöldséggel
A báránybordát sózzuk, borsozzuk, majd hirtelen átsütjük nagyon kevés olívaolajon. Az így kapott bordákat sütőzacskóba tesszük. Melléteszünk felkarikázott hagymát, fokhagymát, ceruzababot, cukorborsót a héjában, rozmaringot és kakukkfűvet (ez utóbbi lehetőleg friss legyen). Előmelegített sütőben puhára sütjük. Mellé friss salátát ehetünk: fejes saláta és radicchio keverékét. 1 adagE: 380 KcalF: 19,7 gZs: 31 gSzh: 10 g

Szalai Katalin – edző, testnevelő tanár, gyógytestnevelő, gyógypedagógus
Szalai Katalin – edző, testnevelő tanár, gyógytestnevelő, gyógypedagógus Tanulmányok Testnevelő, gyógytestnevelő tanár, Magyar Testnevelési Egyetem Magyar nyelv és irodalom szakos tanár, ELTE TFK Közoktatási vezető, pedagógus szakvizsga, BME Gazdasági és Társadalomtudományi kar Gyógypedagógus, tanulásban akadályozott szakirányon, Széchényi István Egyetem Apáczai Csere János Kar Szakmai tevékenységek Gyógytestnevelő tanár, Éltes Mátyás EGYMI és Egységes Pedagógiai Szakszolgálat Gyógytestnevelő

Tóth Balázs – pszichológus
Tóth Balázs – pszichológus Tanulmányok PhD. Semmelweis Egyetem, Klinikai Orvostudományok Doktori Iskola, Krónikus betegségek gyermekkori prevenciója c. PhD. program – folyamatban Pszichológus, Eötvös Loránd Tudományegyetem, Pedagógiai és Pszichológiai Kar, pszichológia MA, Klinikai és egészségpszichológia szakirány Szakmai tevékenységek PhD. hallgató, Kutatóhely: Semmelweis Egyetem, II. sz. Gyermekgyógyászati Klinika, Endokrinológia és Obesitas Szakosztály Kutatás: A „nem-diéta” – Táplálkozási intervenció

Zombori Judit, – pszichológus, pedagógiai szakpszichológus
Zombori Judit, – pszichológus, pedagógiai szakpszichológus Tanulmányok Védőnő, Orvostovábbképző Intézet Egészségügyi Főiskolai Kar Pszichológus, Eötvös Loránd Tudományegyetem Pedagógiai szakpszichológus, Eötvös Loránd Tudományegyetem „Képzők képzése e-learning” , Semmelweis Egyetem által szervezett, TÁMOP-4.2.1.A/I-II/I- Az önismeret és a döntések szerepe a pályaépítésben, Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Pályázatírás és Projektmenedzsment, Budapesti Kommunikációs Főiskola Management and educational development for nursing

Bencze Mária – dietetikus
Bencze Mária – Dietetikus Szakterületei Fogyókúra, cukorbetegség, emésztőrendszeri betegségek, lisztérzékenység Tanulmányok Okleveles táplálkozástudományi szakember – SE Egészségtudományi Kar, Táplálkozástudományi mesterképzés MSc. – folyamatban Dietetikus – Orvostovábbképző Egyetem Egészségügyi Főiskola- Dietetika Szak Szakmai tevékenységek Élelmezésvezető, közétkeztetésben (bölcsi, óvoda, iskola) Dietetikai tanácsadás egyéni Dietetikai tanácsadás csoportos Szakmai előadások Főzőkurzusok Publikációk, cikkek, interjúk

Aradvári-Szabolcs Mariann – dietetikus
Aradvári-Szabolcs Mariann – dietetikus Szakterületei Fogyókúra, gyermekkori diéták, kismama diéta, táplálékallergiák, lisztérzékenység Tanulmányok Dietetikus – Pécsi Tudományegyetem, Egészségtudományi Kar, Dietetika Szak Élelmiszer minőségbiztosító agrármérnök – Nyugat-Magyarországi Egyetem, Mezőgazdasági- és Élelmiszertudományi Kar Szakmai tevékenységek Dietetikus, Pécsi Honvéd Kórház Oktató, PTE ETK Dietetikus Szakán Dietetikai tanácsadás egyéni Dietetikai tanácsadás csoportos Szakmai előadások élelmezésvezetőknek, szülőknek és tanároknak Publikációk,

Erdélyi Alíz – Okleveles táplálkozástudományi szakember, MSC, dietetikus
Erdélyi Alíz – Okleveles táplálkozástudományi szakember, MSC, dietetikus Szakterületei Fogyókúra, cukorbetegség, szív- és érrendszeri megbetegedések, inzulin rezisztencia, PCOS, ketogén diéta Tanulmányok Okleveles táplálkozástudományi szakember – Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar – Táplálkozástudományi MSc Dietetikus – Orvostovábbképző Egyetem Egészségügyi Főiskola- Dietetika Szak Szakmai tevékenységek Dietetikus, Sportkórház Táplálkozási részleg vezető, Szív-és érrendszeri betegségek prevenciós központ Adjunktus, Haynal Imre

Balogh Lívia – dietetikus
Balogh Lívia – dietetikus Szakterületei Autista gyerek diétája (AHD), hiperaktív gyerek diétája (AHD), pajzsmirigyműködés-zavar, IR, PCOS, hyperprolactinémia, endokrin megbetegedések Tanulmányok Dietetikus – Haynal Imre Egészségtudományi Egyetem, Dietetika Szak Sportorvoslás kurzus (Sportdiétetika) – Linköpings Universitet, Svédország Szakmai tevékenységek Szerkesztő, Diéta Magazin (szakmai lektor) Étlaptervezés, Beszerző közétkeztetésben (bölcsi, óvoda, iskola) Dietetikai tanácsadás egyéni Dietetikai tanácsadás csoportos Szakmai előadások élelmezésvezetőknek,

Érdekességek a böjtről, böjtölésről
Az alábbiakban a böjt egészséges emberekre gyakorolt hatását mutatjuk be. Ezek a böjtök inkább hasonlítanak a vallási céllal alkalmazott böjtökre vagy akár a gyümölcsnapokra. Léböjt-kúrák tényeken alapuló orvostudományi módszerekkel igazolt előnyös hatásáról szóló kutatási eredményeket nem találtunk. Heilbronn és munkatársai 2005-ben megjelent cikkükben nem elhízott emberek (8 nő és 8 férfi) esetében vizsgálták a böjti
Epilepszia
Epilepszia A lakosságon belül 0,5-1,0 % szenved aktív epilepsziában. Magyarországon évente kb. 5000 új epilepsziás beteggel kell számolni. Epilepsziabetegségről akkor beszélünk, ha ismétlődő, spontán jelentkező epilepsziás rohamok vannak jelen. A beteg életminőségét alapvetően a megjósolhatatlan, időben visszatérő epilepsziás roham határozza meg. A nem-rohammentes betegek 5-15 évvel korábban halnak meg, mint egészséges társaik. A betegek 30%-a
Epebetegség
Epebetegség Az epehólyag egy tojás nagyságú, vékony falú zacskószerű szerv a jobb bordaívünk alatt. Feladata a máj által termelt epe tárolása, enyhe besűrítése majd a táplálkozás bekövetkeztekor az epe bélbe juttatása. Rendellenes működése általában abból adódik, hogy az epe a kívánt mértéknél sokkal jobban besűrűsödik és un. epehomok, vagy epekő / epekövek képződnek. Ezek akár
Autizmus
Autizmus Az autizmus szociális, kommunikációs kognitív készségek minőségi fejlődési zavara, amely egész életen át tartó állapotot eredményez. Ez lehet igen súlyos, járulékos fogyatékosságokkal halmozott betegség, illetve többé-kevésbé kompenzált (ritkán jól kompenzált) állapot. Különböző formáit egységes kórképként, ‘autisztikus spektrumzavarként’, illetve ‘pervazív fejlődési zavarok’ csoportjaként definiálja a modern szakirodalom. Genetikusan erősen meghatározott, a családokban halmozódik. Gyakoriságát jelenleg
