Receptek

Cukorbeteg étrend számolás nélkül

  Cukorbeteg étrend számolás nélkül Családomban szinte az összes női felmenőm cukorbeteg. Így nem lepődtem, meg amikor 45 évesen nálam is előjött a diabétesz. Az étrendet nagyjából ismertem, hiszen édesanyámat láttam, hogy mit eszik. Mikor azonban a doktornő azt mondta, hogy naponta 160 g szénhidrátot ehetek, aztán ha kicsit lefogyok, feljebb mehetünk 180 g-ra, fogalmam

megnézem »

Soósné Dr. Kiss Zsuzsanna – családterapeuta

Soósné Dr. Kiss Zsuzsanna Szakterületei Családi konfliktusok, párkapcsolati zavar, félrelépés-megbocsátás, gyermeknevelési kérdések, válás alatti és utáni szülői nehézségek, krónikus (hosszan tartó) betegségek a családban, gyász feldolgozása, abortusz, bántalmazás és ennek elszenvedése. Tanulmányok 2009-2011. MCSE, Bp. családterapeuta tanúsítvány 2000-2007. Semmelweis Egyetem Doktori Iskola, Bp. Egészségtudományi kutatások, Ph.D. fokozat Wesley János Lelkészképző Főiskola, Bp. családgondozás szociális szakvizsga

megnézem »

Érdekességek a laktóz intoleranciáról

TUDTA-E, HOGY a tejcukor egy diszacharid, amely glükózból és galaktózból épül fel. Ebben a formában nem tud felszívódni, csak bontást követően. a tejcukor bontása a vékonybélben történik a laktáz enzim által. 1 dl tehéntej 5 g tejcukrot tartalmaz. takarmányozással nem befolyásolható a tehéntej laktóz tartalma. tejcukortól mentesnek (laktózmentes) tekinthető minden olyan élelmiszeripari termék, amely tejcukor

megnézem »

Érvek és ellenérvek a fitoösztogénekről

Az, hogy a táplálékokkal szervezetünkbe kerülő egyes anyagok biokémiai, biológiai funkcióinkra hatást gyakorolnak (legyen az jótékony, vagy éppen káros) elvitathatatlan tény. Valójában a fűszereket már régtől fogva nem csak aromaanyagaik okán, hanem gyógyhatásaikat is felismerve hasznosítja az ember. A gyógynövények (herbák) egy része táplálékként, vagy fűszerként is ismert. A mai gyógyszerkincsünk szintetikus vegyületeinek egyes becslések

megnézem »

Étrend-kiegészítők daganatos betegeknek

A daganat a szervezet normálistól eltérő működésű sejtjeiből képződő szövetszaporulatot jelent, amely lehet jóindulatú, illetve rosszindulatú (rákos) elváltozás is. Fontos hangsúlyozni, hogy a daganatos megbetegedés nem jelent egyet a halálos ítélettel – az egyes típusoktól és a felismeréskor fennálló állapottól függően eltérő lehet a betegség kimenetele. Az orvosi kezelés elengedhetetlen, még ha mellékhatásai kellemetlenek is.

megnézem »

Új iránytű az egészséget fenntartó táplálkozáshoz

Születésünkkor mindannyian más-más esélyekkel indulunk az életnek.  Lehetőségeink egy része a génekben van kódolva, másik részét mi teljesíthetjük be, életszemléletünk, életmódunk által. Számos esetben mi is alakítjuk életünket, hiszen például egy betegségre való hajlamot hiába hordozunk, ha életmódunkkal nem segítjük elő annak kialakulását. Mivel ma a vezető halálokok között olyan betegségek vannak, melyek a táplálkozással

megnézem »

A bélflóra és az immunrendszer kapcsolata

A bélrendszer akár egy külön kis világot is képezhet a szervezetben, hiszen számos „élőlénynek” ad otthont. Közel 1,5 kg-nyi mikroorganizmussal „élünk” egy fedél alatt, és ebből a baktériumok és mi is profitálunk. Nem csak vitaminokat termelnek nekünk, hanem az egészségünk megtartásában is fontos szerepük van. Ez a hatalmas baktériumtömeg egyrészt a születéskor kerül a szervezetünkbe,

megnézem »

A böjt előnyös hatásai

Az alábbiakban a böjt egészséges emberekre gyakorolt hatását mutatjuk be. Ezek a böjtök inkább hasonlítanak a vallási céllal alkalmazott böjtökre vagy akár a gyümölcsnapokra. Léböjt-kúrák tényeken alapuló orvostudományi módszerekkel igazolt előnyös hatásáról szóló kutatási eredményeket nem találtunk. Heilbronn és munkatársai 2005-ben megjelent cikkükben nem elhízott emberek (8 nő és 8 férfi) esetében vizsgálták a böjti

megnézem »

A csírák étkezési jelentősége

Tápérték tekintetében a csírák nem mindig kelnek versenyre kifejlett növénytársaikkal, bár általában a maghoz képest gazdagok könnyen emészthető, bontott tápanyagokban. Mennyiségileg igen sokat kellene belőlük fogyasztanunk, ha például egyes vitaminokból napi szükségletünket csírákkal szeretnénk fedezni. Mindemellett színesíthetik, ízben gazdagíthatják étrendünket, hozzájárulhatnak tápanyagbevitelünk kiegyensúlyozottabbá tételéhez a friss zöldségfélékben szegény időszakokban.  Nyersen történő fogyasztásuk általában nem ajánlható,

megnézem »

A homoktövis bioaktív anyagai – A- és E-vitamin előanyagok

Cél: A bioaktív vegyületek magas tartalmának köszönhető, hogy a friss és feldolgozott homoktövis termékek nagy jelentőséggel bírnak táplálkozás- és orvos-tudományi szempontból. A bioaktív vegyületekben gazdag növényi eredetű termékek fogyasztása és a súlyos betegségek, mint a szív- érrendszeri megbetegedések és a rák csökkent kockázata között összefüggést találtak az elmúlt két évtizedben. A homoktövis termése a magas

megnézem »

A mikroalgák hatásai az emberi szervezetre

A mikroalgák étrend-kiegészítőként kerülnek forgalomba, így gyógyhatás nem tulajdonítható alkalmazásuknak. Állatkísérletek és néhány embereken elvégzett vizsgálat azonban arra utal, hogy vegyületeik izolált vagy módosított formában a jövőben talán gyógyszerként is alkalmazásra kerülhetnek. A mikroalgákat gyakran alkalmazták a világ különböző tájain különböző eredetű anémia, azaz vérszegénység kezelésére. A vérszegénységre gyakorolt hatás a hemopoézis azaz vérképzés fokozásán

megnézem »

Chia mag puding

1 dl kókusztejet összekeverünk 1 evőkanál chia maggal. Estére betesszük a hűtőbe.  Ha reggelire esszük, akkor egy pohárba daraboljunk 1 db zabkekszet, tegyük rá a pudingot, és végül  2-3 szem aszalt áfonyával díszítjük. Ha tízóraira esszük, akkor a kekszet hagyjuk el! Remekül kezdődik így a nap! 1 adag zabkeksszel E: 266 Kcal F: 3,4 g

megnézem »

Bulgur saláta

A bulgurt megfőzzük. Vigyázat, több vízet kell hozzá adni, mint a rizshez! Egy tálba tesszük. Rászórjuk a feldarabolt epret, mandarint, gránátalmát, feta sajtot. Tetejére aszalt áfonyát, mentát, parajt szórunk díszítésnek. Kiválóan csillapítja az édes íz iránti éhségünket, a vércukorszintet azonban nem emeli fel drasztikusan. 1 adagE: 222 KcalF: 4,4 gZs: 4,3 g Szh:  41.9 g

megnézem »

Csirkés papardelle

A paprdellét (5 dkg) megfőzzük enyhén sós vízben. Közben a csirkemellet (10 dkg) kockázzuk, sózzuk, borsozzuk és majorannában megforgatjuk. Kevés olívaolajon vagy kókuszzsíron megpároljuk. Brokkolit (5 dkg) és kockára vágott lila burgonyát (5 dkg) főzünk hozzá. Az egészet összekeverjük. Végül paradicsommal (5 dkg) és friss bazsalikommal tálaljuk a tetején kis parmezán sajttal. 1 adagE: 280

megnézem »

Fogasfilé roston

A fogast süssük meg teflonedényben kis olívaolajon. Ha kész, pirítsuk meg a felszeletelt gombákat. Az olajat ráönthetjük a halra, hogy szaftosabb legyen. A lilakarfiolt, pagodakarfiolt, ceruzababot enyhén sós vízben főzzük meg. Lollo rosro salátával tálaljuk. 1 adag E: 144 Kcal F: 25 g Zs: 1,2 g Szh:  15,5 g

megnézem »
Call Now Button