
TUDTA-E, HOGY
- a tejcukor egy diszacharid, amely glükózból és galaktózból épül fel. Ebben a formában nem tud felszívódni, csak bontást követően.
- a tejcukor bontása a vékonybélben történik a laktáz enzim által.
- 1 dl tehéntej 5 g tejcukrot tartalmaz.
- takarmányozással nem befolyásolható a tehéntej laktóz tartalma.
- tejcukortól mentesnek (laktózmentes) tekinthető minden olyan élelmiszeripari termék, amely tejcukor tartalma a 0,1 g/100 g vagy a 0,1 g/100 cm3 értéket nem haladja meg.
- a laktózmentes tejben elbontva található meg az 5 g cukor – cukorbetegeknél be kell számítani.
- tejcukrot nemcsak az élelmiszerek tartalmazhatnak, hanem az étrend-kiegészítők, homeopátiás készítmények és a gyógyszerek is.
- laktózintoleranciában alkalmazható, 2000 FCC (Food Chemicals Codex szerinti laktáz enzim egység) tartalmú rágótablettában lévő enzimaktivitás kb. 10 g tejcukor (amely kb. 2 dl tej elfogyasztásával egyenértékű) feldolgozásához elegendő.
Forrás: TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA HÍRLEVÉL 8. ÉVFOLYAM, 4. SZÁM – 2015. ÁPRILIS