A homoktövis bioaktív anyagai – A- és E-vitamin előanyagok

Cél: A bioaktív vegyületek magas tartalmának köszönhető, hogy a friss és feldolgozott homoktövis termékek nagy jelentőséggel bírnak táplálkozás- és orvos-tudományi szempontból. A bioaktív vegyületekben gazdag növényi eredetű termékek fogyasztása és a súlyos betegségek, mint a szív- érrendszeri megbetegedések és a rák csökkent kockázata között összefüggést találtak az elmúlt két évtizedben. A homoktövis termése a magas C-vitamin tartalma mellett jelentős mennyiségben tartalmaz fokozott bioaktivitással rendelkező karotinodokat és tokoferolokat (A- és E-vitamin előanyagai). Az előbb említett komponenseknek külön szerepe van a termés bioaktivitásában és az antioxidáns kapacitásában.

Vizsgálatainkból egyértelműen kiderült, hogy a homoktövis termésben a karotinoidok közül nagyjából a zeaxantin, a B-kriptoxantin és a mutatoxantin mono illetve diészer formában fordulnak elő. A di- és mono-észterek aránya 9:1 volt mind a friss mind a feldolgozott termékekben. A xantofillok mellett, fő komponensként, a homoktövis β-karotint is tartalmazott. Kis mennyiségű karotinoidokat, γ-γ karotint, likopint, rubinaxantint is tartalmazott a termés. A különböző termékek jelentősen különböztek a karotinoidok mennyiségében. A feldolgozás és a tarolás a cisz karotinoidok koncentrációjának növelését eredményezte. A kutatásban az antioxidáns vitaminok tartalmánál történt változásokat is nyomon követtük és az adatokat statisztikai analízis alapján értékeltük.

A speciális vizsgálatok arra mutattak, hogy a friss gyümölcs C-vitaminban illetve E-vitaminban (α-tokoferol) gazdag termék. A két antioxidáns mennyisége a feldolgozási és tarolási körülményektől függően megváltozott – csökkent – a feldolgozott illetve tárolt termékekben.

 

 

Forrás: Magyar Táplálkozástudományi Társaság XXXV. Vándorgyűlése Balatonőszöd. Előadás és poszter összefoglaló; BIOAKTÍV KAROTINOIDOK ÉS EGYÉB KOMPONENSEK A FRISS ÉS FELDOLGOZOTT HOMOKTÖVIS TERMÉKEKBEN Daood Hussein 1, Solymos Kinga 1, Berta Zoltán 2   1 Központi Élelmiszer-tudományi Kutatóintézet, Budapest 2 Bio-Drog-Berta Kft, Kalocsa

 

 

Call Now Button