Érdekességek a laktóz intoleranciáról

TUDTA-E, HOGY

  • a tejcukor egy diszacharid, amely glükózból és galaktózból épül fel. Ebben a formában nem tud felszívódni, csak bontást követően.
  • a tejcukor bontása a vékonybélben történik a laktáz enzim által.
  • 1 dl tehéntej 5 g tejcukrot tartalmaz.
  • takarmányozással nem befolyásolható a tehéntej laktóz tartalma.
  • tejcukortól mentesnek (laktózmentes) tekinthető minden olyan élelmiszeripari termék, amely tejcukor tartalma a 0,1 g/100 g vagy a 0,1 g/100 cm3 értéket nem haladja meg.
  • a laktózmentes tejben elbontva található meg az 5 g cukor – cukorbetegeknél be kell számítani.
  • tejcukrot nemcsak az élelmiszerek tartalmazhatnak, hanem az étrend-kiegészítők, homeopátiás készítmények és a gyógyszerek is.
  • laktózintoleranciában alkalmazható, 2000 FCC (Food Chemicals Codex szerinti laktáz enzim egység) tartalmú rágótablettában lévő enzimaktivitás kb. 10 g tejcukor (amely kb. 2 dl tej elfogyasztásával egyenértékű) feldolgozásához elegendő.

Forrás: TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA HÍRLEVÉL 8. ÉVFOLYAM, 4. SZÁM – 2015. ÁPRILIS