Epebetegség

Epebetegség

Az epehólyag egy tojás nagyságú, vékony falú zacskószerű szerv a jobb bordaívünk alatt. Feladata a máj által termelt epe tárolása, enyhe besűrítése majd a táplálkozás bekövetkeztekor az epe bélbe juttatása.

Rendellenes működése általában abból adódik, hogy az epe a kívánt mértéknél sokkal jobban besűrűsödik és un. epehomok, vagy epekő / epekövek képződnek. Ezek akár állandó gyulladásban is tarthatják az epehólyagot. A betegség látens formában csak hasi puffadást, kellemetlen, feszítő érzést okoz a betegnek. Akut állapotban azonban kíméletlen görcsöket, szúró fájdalmat is kiválthat, amely súlyos esetben akár az epehólyag kilukadásához is vezethet.

A diéta célja a kőképződés megakadályozása, a gyulladt epehólyag kíméletének megteremtése. Ehhez speciális fűszer és zsírszegény, kímélő étrend szükséges.

Az epebetegek másik nagy csoportját képezik azok a klíensek, akik műtéten átestek és eltávolították az epehólyagjukat. Ilyenkor megváltozik a tápanyagok, elsősorban a zsírok lebontásának képessége, amihez a szervezet csak hosszú távon tud alkalmazkodni. Addig viszont csak fokozott odafigyeléssel a diéta pontos betartásával lehet elkerülni a kellemetlen tüneteket.

Call Now Button